Böcker

De kallar mig Solvallamördaren

Janne Raninen och Ivar Andersen, Lind & Co, 2018.

I ett slitet miljonprogramsområde i förorten Jordbro, söder om Stockholm, växer Janne Raninen upp. En dag blir han vittne till att hans mamma brutalt misshandlas av sin partner i hemmet. För att ta sig ur misären börjar Janne snatta och göra inbrott. Snart eskalerar det till langning, rån och slutligen mord.

Inget döljs eller förskönas i självbiografin De kallar mig Solvallamördaren. Janne berättar både om det omtalade dådet på travbanan, som han begick som 20-åring, och mordet på hans barndomsvän, som skedde i efterdyningarna av det spektakulära Arlandarånet. Boken ger en skrämmande och fascinerande inblick i den kriminella världen. Janne berättar också om sin roll i den beryktade hiphopgruppen Kartellen, om livet bakom murarna och om vägen tillbaka till ett liv i frihet.

Finnjävlar
Antologi, red. Kristian Borg. Verbal förlag, 2016.

I Finnjävlar berättar ett femtontal sverigefinnar om klass och klassresor, diskriminering och motstånd. Om stolthet, skam och kampen för självkänsla. Det handlar om mammor och pappor som dött i förtid. Om lärare som skrattar åt ditt uttal. Om känslan av att vara utanför. Om att vara varken finne eller svensk – eller både och.

Svenska rasbiologer stämplade finnen som lägre stående. Finnar i Sverige har kallats ”det sämsta element, som från främmande land tillföres Sverige”. Språket har förbjudits och stereotyper om finnar är fortfarande vitt spridda.

Idag bor långt över en halv miljon med finsk bakgrund i Sverige. Krigsbarn, arbetskraftsinvandrare, finska romer, tornedalingar, finlandssvenskar, svensk-finsk-irakier. Barn och barnbarn. Finnjävlar handlar om oss. Om att utmana fördomarna och ta sig rätten till sitt språk och sin historia.

Medverkande: Susanna Alakoski, Seluah Alsaati, Ivar Andersen, Kristian Borg, Maziar Farzin, Eija Hetekivi Olsson m.fl.

Finns att beställa här.

Afghanistans enda gris – och andra vykort från imperiernas kyrkogård
Ivar Andersen. Verbal förlag, 2016.

Samma dag som Ivar Andersen och Christoffer Hjalmarsson landar i Afghanistan bränner amerikanska soldater Koranen på flygbasen Bagram. De svenska frilansjournalisterna ger sig genast ut för att bevaka protesterna. Det går sådär. Medan talibanerna passerar utanför tvingas de gömma sig på ett bilgolv.

Det blir början på en lång relation till ett av världens mest krigshärjade länder. Vardagen i det som brukar kallas imperiernas kyrkogård är full av maktspel, storpolitik och våld. Men också av skratt, glädje och drömmar. Vi möter cricketfanatiker som spelar för fred, hårdrockare som gör metal om självmordsattacker och kvinnliga boxare som fajtas mot samhällets konservativa normer. Och så Afghanistans självutnämnda räddare, den partyglada biståndsindustrin som isolerat sig i en bubbla långt från folket.

Afghanistans enda gris är ett kalejdoskop av ögonblicksbilder. En fartfylld och uppriktig berättelse om livet som krigskorrespondent och om att lära känna ett land som inte liknar något annat.

Med bilder av flerfaldigt prisbelönte Christoffer Hjalmarsson och förord av Pierre Schori, tidigare FN-ambassadör och biståndsminister.

Finns att beställa här.

Läktarvåld i Qatar
Ivar Andersen. Telegram, 2015.

Qatar, världens per capita rikaste land, ska stå som värld för herrfotbolls-VM år 2022. I Nepal, ett av världens fattigaste länder, närmar sig arbetslösheten samtidigt 50 procent.

Varje dag lämnar 1 500 migrantarbetare Nepal, drivna av drömmar om en tryggare ekonomisk framtid. Samtidigt ökar Qatars befolkning med 20 personer i timmen.

Men de som reser till gulfstaten möts av slavliknande förhållanden och livsfarliga arbetsplatser. Många återvänder skuldsatta. Andra återvänder i kistor.

Det moderna slaveriet och mångmiljardindustrin fotboll är två sidor av samma mynt. Detta reportage skildrar både den fattigdom som tvingar Sydasiens låglöneproletariat att lämna sina hem och verkligheten i det nya land där de bara är värda summan av sin arbetskraft.

Reportage från Qatar och Nepal tillsammans med bildjournalisten Jonas Gratzer.

Ursprungligen publicerat i OmVärlden nr 5 2014. I bokform kompletterat med förord av Anna Wester, ordförande i Palestinagrupperna och hängiven fotbollssupporter.

Finns att beställa som e-bok eller häftad.

Per-Oves sista resa
Ivar Andersen & Klas Lundström. Telegram, 2013.

På morgonen den 29 april 1992 påträffades den svenske frilansfilmaren Per-Ove Carlsson med halsen avskuren i Kiunga i Papua Nya Guinea, nära gränsen till Västpapua. Han hade bedrivit kritiskt granskande journalistik i ett av världens mest tillslutna och okända konfliktområden. Ytterst få internationella journalister med ambitionen att granska hade besökt Västpapua sedan Indonesien stängde området för journalister i maj 1963. Per-Ove Carlsson var en av dem. Nu var han död. Hittad med halsen avskuren, i en pöl av blod.

Per-Ove Carlssons öde är höljt i mysterier. I jakten på dess lösning bestämde sig Ivar Andersen och Klas Lundström för att följa i hans fotspår. Kanske var det för sent att finna nya uppgifter i Kiunga. Kanske hade tiden i stället verkat i motsatt riktning, och nött ned motsättningar och kontroverser så att vittnen nu vågade träda fram.

Per-Oves sista resa publicerades för första gången i magasinet Filter nr 33, april/maj 2013. Bokutgåvan har kompletterats med nytt material samt ett nyskrivet förord av Thomas Petersson, fil dr. i journalistik på avhandlingen Landet bortom horisonten: En analys av journalistik om Västpapua i svensk press 1959–2009 (2012).

Finns att beställa som e-bok eller häftad.

Högerns svarta bok
Antologi, red. Felix Antman Debels & Kristian Borg. Verbal förlag, 2011.

För högern är den privata äganderätten alltid viktigare än demokrati, miljö, jämställdhet och solidaritet. Men högern har aldrig behövt göra upp med sin historia. Högerns svarta bok ställer den svenska högern i skamvrån. För både nya och gamla synder.

Det handlar om en höger som attackerar sjuka och arbetslösa. Som samarbetar med blodiga diktaturer och rasistiska partier. Som säljer ut gemensamma egendomar till vrakpris och som ställer ideologi framför vetenskapliga fakta. Ändå säger man att högerns politik gynnar alla och att högern står fri från skuld. Inget kunde vara mer fel.

Medverkande: Ann Charlott Altstadt, Ivar Andersen, Kajsa Ekis Ekman, Ali Esbati m.fl.

Finns att beställa som inbunden eller e-bok.

Playground Sweden
Ivar Andersen, Kristian Borg, Sverker Ohlsson. Dokument Press, 2007.

På bara några år har den svenska gatukonsten exploderat. Anonyma konstnärer använder staden som lekplats och gatorna som parlament. Gatukonsten väcker frågor, men när den väl möter publiken finns det ingen som svarar.

Hur uppstår drivkraften att vilja ta ansvar för sin närmiljö? Varför är vissa uttryck inom gatukonsten mer accepterade än andra? Varför väljer så få kvinnor att arbeta i det offentliga rummet? Hur påverkas konsten av reklam? Playground Sweden ger svaren när 30 av Sveriges mest intressanta gatukonstnärer berättar.

Playground Sweden är en reportageresa i text och bild, en bok om svensk samtidskonst som vägrar följa givna regler. Rikt illustrerad med ett unikt bildmaterial, som inte bara låter dig se det färdiga resultatet utan också hur gatukonsten skapas.

Kan beställas här.