Reportage

Stockholmsnatt: Krogar ekar tomma under coronakrisen

Fredag kväll mitt i coronakrisen. På öde krogar försöker oroliga anställda hålla humöret uppe. ”I vanliga fall är vi 15 som jobbar här, nu är vi tre kvar. Det är jag, en kock och en diskare”, säger en av dem. Arbetet gav sig ut i Stockholmsnatten.

Arbetet 2020-03-24.

Georgien semesterparadis för gästarbetare

Lägre priser, inga visumkrav och – framför allt – snö. Gulfens gästarbetare flockas till Kaukasus för att semestra. ”Ärligt talat, vem behöver Alperna?”, säger indiske Arun Krishnan som driver en importfirma i Dubai.

Arbetet 2020-02-05.

Stressade storstadsbor söker lugn på Tokyos kattkaféer

Arbetsdagarna är långa och framtidsutsikterna osäkra. Ett sätt för de stressade invånarna i mångmiljonstaden Tokyo att koppla av är att ta en kaffe – omgiven av katter.

Svenska Dagbladet 2020-01-26.

Gränsen som delar både byar och familjer

Davit Vanishvilis mark är klyvd i två delar av taggtråd. Om han korsar den riskerar han fängelse. När Sydossetien 2008 utropade självständig- het från Georgien drogs den nya gränsen rakt genom familjer och byar. Nu har utbrytarrepubliken – med stöd av Ryssland – börjat expandera.

Svenska Dagbladet 2020-01-20.

Yrke: Surrogatmamma

Under 2019 utfärdade Sveriges ambassad i Tbilisi pass till 21 barn födda i Georgien. Barn som har svenska föräldrar men som burits av georgiska kvinnor. Det kaukasiska landet har blivit ett centrum för den internationella surrogatindustrin, där utländska kunder drivs av barnlängtan och inhemska surrogatmödrar av fattigdom.

Frihet 2020-01-02.

Vinst varje gång

Finanssektorns intresse för miljö ökar stort och önationen Seychellerna hyllas för lanseringen av världens första blå obligation. Men satsningar som slår fel kan få katastrofala konsekvenser.

Sveriges Natur 5/2019

Billigt sydafrikanskt vin slår mot arbetarna

Systembolaget lovar schyssta villkor – men pressar samtidigt vinpriset till bristningsgränsen. Hos sydafrikanska storproducenten Leeuwenkuil fifflas det med löner för fattiga lantarbetare. Hittills har ingen sydafrikansk leverantör stoppats för brott mot de etiska reglerna.

Arbetet 26/2019.

Arbetare osynliga i utrikesbevakningen

80 procent av världens sysselsatta är arbetare. Utan dessa 2,6 miljarder människor skulle samhället stanna. Ändå är de nästan helt osynliga i svenska dagstidningars utrikesbevakning, visar Arbetet Globals genomgång.

Arbetet 2018-10-05.

Livsfarliga arbetsvillkor som turistattraktion

Röken svider i ögonen och bränner i lungorna. Rori hostar när han hackar loss det gula svavlet. Vulkanen som är hans arbetsplats ser ut som porten till helvetet. Och framför porten står turister i gasmask och knäpper selfies.

Arbetet 28/2018.

Kriminaliteten minskas inte av hårdare straff

Kriminalitet påverkar vårt samhälle. Men hur vi bygger samhället påverkar också kriminaliteten. Hårdare straff går hem hos väljarna men riskerar att skymma frågans fördelningspolitiska dimension.

Dala-Demokraten 2018-05-29.

Här dog 1 134 – först då öppnade världen ögonen

Asma såg taket kollapsa över kollegorna. Johora släpades i håret ut ur rasmassorna. Shirin var bara 13 år då hennes ögon och luftvägar fylldes av betongdamm. Fem år har gått sedan textil­ fabriken Rana Plaza, i utkanten av huvudstaden Dhaka, rasade samman och 1 134 människor dog.

Arbetet 14/2018.

Spelet om Nordens guld

Illegal bärnstensbrytning föröder oersättliga naturvärden i Ukraina. Vinsterna försörjer kriminella nätverk och korrupta politiker. Sveriges Natur reste till Rivne för att dokumentera den smutsiga jakten på Nordens guld.

Sveriges Natur 1/2018.

Skjut, gräv, tig

”Våga vägra varg.” ”Skjut, gräv, tig.” ”Svensk natur är härlig – utan inplanterad varg.” Sveriges Natur begav sig ut i jakt på rovdjurshatet – och hittade politiskt missnöje, en konspirationsteori och en myndighet som instruerar sina anställda att mörka den illegala jaktens omfattning.

Sveriges Natur 1/2018.

Surfar mot friheten

Sumi, 14, och Jahanara, 13, brukade sälja kokta ägg till turisterna på världens längsta strand. Men nu är de i stället de första flickorna i Bangladesh som lärt sig surfa.

Kamratposten 3/2018.

Rohingyer vittnar om våldtäkt som vapen

Fler än 500 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh undan den burmesiska arméns våld. När TT besöker flyktinglägren i Teknaf vittnar unga män om påkar, knivar och kulor. Mot unga kvinnor användes ett annat vapen – systematiska våldtäkter.

TT  2017-10-19.

Lerans skönhet och sorg

I Bangladesh bor 27 miljoner människor i lerhus. Att bygga i lera är nästan helt klimatneutralt och på senare år har byggbranschen fått upp ögonen för materialet. Men på ön Moheshkhali drömmer de flesta om tegel. För även om lerhusen är hållbara så håller de inte så bra.

Hemslöjd 5/2017.

På flykt undan terrorn i Burma

I lägren i Kutupalong i Bangladesh vittnar flyktingar om hur burmesisk militär använt mord, tortyr och våldtäkter för att fördriva den muslimska minoriteten rohingya.

Amnesty Press 3/2017.

43 byggföretag använde bluffbolag

Byggnadsarbetaren kan avslöja att ett fyrtiotal svenska byggföretag betalat fakturor till det falska bemanningsföretaget DMM Entreprenad, som tvättat pengar i ”närmast industriell omfattning”.

Byggnadsarbetaren 11/2017.

Han bygger ditt semesterparadis

Thailändska Phuket är en av svenskarnas stora semesterfavoriter. Men hotellen där vi bor byggs av burmesiska migrantarbetare med usla löner och livsfarliga arbetsvillkor.

Byggnadsarbetaren 10/2017.

Allra blåaste blå

Drömmarna om blått har en våldsam historia. Vi följer de indigoindränkta trådarna till Laos där färgbaden spetsas med whisky.

Hemslöjd 3/2017.

Being the Anomaly

”Occasionally we are greeted as champions. Other times as vultures. Both are equally wrong and equally painful.”

Sveriges Radio, Journalism 3.0 2017-04-13

Ekobrott för miljoner på Nya Karolinska

Skandalerna har avlöst varandra på Nya Karolinska. Nu kan Byggnadsarbetaren avslöja en omfattande ekobrottshärva där åtta män sitter häktade.

Byggnadsarbetaren 4/2017.

”Deportationerna är meningslösa”

EU:s utlämningsavtal med Afghanistan har lagt grunden för massutvisningar till ett av världens farligaste länder. Men de flesta kommer tvingas fly igen, säger migrationsforskaren Liza Schuster.

Blank Spot Project 2017-03-08.

Dammar hotar livet längs Mekong

Mekong är ett av världens rikaste skevatten och föder omkring
60 miljoner människor. Men livet längs Sydostasiens längsta flod förändras snabbt när storskaliga dammprojekt slår sönder traditionella försörjningsstrukturer.

Hufvudstadsbladet 2017-02-20.

Massgraven växer i Medelhavet

Under 2016 miste 5 022 yktingar sina liv i Medelhavets vågor. Motsvarande siffra för 2015 var 3 771. Trots att betydligt färre försöker göra den livsfarliga båtresan till Europa är det fler som dör. Dagens ETC reste till Libyens havsgräns för att ta reda på varför.

Dagens ETC 2017-02-01.

”Det är inte värt det om barnen far illa”

Pierre Esbjörnsson vaknade av smällen. Hans bil brann och elden hotade att sprida sig till huset där döttrarna sov. På fasaden hade någon sprejmålat en nazistisk symbol. Nu har den förre glasarbetaren slutat som kommunalråd.

Byggnadsarbetaren 1/2017.

De ensamkommande

Förra året sökte 20 000 afghanska barn och ungdomar asyl i Sverige. Men många av dem kommer inte från det krigshärjade Afghanistan utan från Iran – en av Mellanösterns stabilaste nationer. Café reste dit för att få svar på frågan: Vad är det Mahmoud, Vahid, Hossein och de andra flyr ifrån?

Café december 2016.

Domedagsvalvet

Jordens befolkning växer. Klimatet blir allt varmare. 75 procent av den biologiska mångfalden inom jordbruket är borta. Vår matförsörjning står inför en till synes olöslig ekvation. Djupt inne i Arktis permafrost döljer sig ett försök till lösning.

Sveriges Natur 5/2016.

Phen Chanthou i Phnom Penh syr våra kläder

Textilindustrin är motorn som får Kambodjas ekonomiska hjul att snurra. Men de kläder som säljs billigt i väst har en mänsklig kostnad.

Hufvudstadsbladet 2016-12-05.

Kambodjas bönder pressas av sockerjättar

Sedan år 2010 har 770 000 kambodjaner drabbats av markstölder av
stora sockerproducenter. Människorättsorganisationer lägger skulden på en korrupt regim. Men även på EU för att ha givit denna regim särskilda handelsförmåner.

Svenska Dagbladet 2016-12-03.

 

Billig vård lockar äldre svenskar till Thailand

Många länder sneglar på att upphandla äldre­ omsorg i låglöneländer som Thailand. Men medan politikerna letar lösningar tar svenska pensionä­ rer saken i egna händer.
– Jag vet att jag absolut inte får det bättre på ett ålderdomshem i Sverige för samma peng, säger 81-­åriga Karin Örnekrans.

Göteborgs-Posten 2016-11-27.

Råttor tar strid mot landminor

Pol Pot ska ha kallat landminan den perfekta soldaten. Under tre decenniers krig placerade olika fraktioner ut oräkneliga av dessa dolda dödsfällor i Kambodjas jord. Fem miljoner av dem beräknas fortfarande ligga kvar. Minröjning är dyrt, tidskrävande och farligt, men Kambodja har ett nytt vapen i kampen mot minorna – råttor.

Svenska Dagbladet 2016-10-27.

Thailand på sin vakt mot nya bombdåd

I augusti skakades de thailändska turistorterna Hua Hin och Phuket av koordinerade bombdåd. Lokala näringsidkare vittnar om att turisterna har flytt, men Heidi Myllys från Kervo övervägde aldrig att ställa in sin semester.

Hufvudstadsbladet 2016-09-08.

Uppror och pengar delar Irans hiphop

Hiphop är stort i Iran. Stort och förbjudet. Regimkritiska rappare har fängslats och många har gått i landsflykt. Samtidigt har det uppstått en kommersiell hiphop, utan samhällsengagerade drag, som tycks accepteras av det religiösa styret.

Svenska Dagbladet 2016-09-08.

Drömmen om EU slutade i mardröm

Förra året sökte 23 480 ensamkommande afghanska barn asyl i Sverige. Många av dem hade bott hela sina liv i Iran.

Svenska Dagbladet 2016-08-15.

Protest via fest og ballade

Mere end halvdelen af Irans befolkning er under 25 år – og utilfredsheden ulmer i landet, hvor både alkohol, vestlig musik og selfies unge tørklæde er forbudt.

Udvikling 4/2016.

Ekonomisk kris slår knut på persiska mattor

Den mytomspunna persiska mattan har flertusenåriga anor. Tillverkningen försörjer två miljoner iranier men inhemsk lågkonjunktur och utländsk konkurrens har slagit hårt mot näringen.

Svenska Dagbladet 2016-07-23.

Oljan som ekonomiskt och politiskt vapen

Lyfta oljesanktioner ger Irans religiösa regim en chans att stärka statsfinanserna. Men det svarta guldet är också ett vapen i en pågående konflikt med Saudiarabien, där stridslinjerna är såväl religiösa som geopolitiska.

Svenska Dagbladet 2016-06-24.

Försvunnen sedan 2012

Den 15 december 2012 stoppades Sombath Somphones bil av polis i Laos huvudstad Vientiane. Sedan dess har ingen sett honom.

Amnesty Press 4/2016.

De stickande männens ö

På ön Taquile i Titicacasjön är stickning ett mandomsprov. Det ska vara riktigt tätt och vackert. Annars kanske man inte blir gift.

Hemslöjd 3/2016.

Tähdeksi väkivallan varjossa

Vanhoilliset afgaanit haluavat eroon television laulukilpailusta, jota puoli kansaa katsoo. Tuotantoyhtiö Moby ei aio antaa periksi.

Kehitys 2/2016.

 

Vi behöver en invasion av skolor och sjukhus

Som 20-åring drev Malalai Joya en underjordisk skola för flickor i ett Afghanistan styrt av talibaner. På besök i Sverige berättade ”Afghanistans modigaste kvinna” om vad som driver henne att riskera allt.

Amnesty Press 2/2016.

Domedagsvalvet

Ris från Filippinerna och fröer från Nigeria – välkommen till mänsklighetens backup-hårddisk.

Expressen 2016-05-04.

Sångerna som skär i talibanernas öron

Idol-tävlingen Afghan Star är ett modigt steg mot demokrati.

Fokus 2016-04-06.

Längst ned i kokainets näringskedja

Ingenstans i världen odlas det så mycket koka som i peruanska Vrae.

OmVärlden 2015-12-02.

Byborna som slåss för Amazonas

Urfolket shipibo tar strid mot timmermaffian i peruanska Amazonas.

Amnesty Press 4/2015.

Han som inte ville snickra

Masoud Abdul Baqi vill sprida sin kunskap om Afghanistans uråldriga träsnideri vidare till så många som möjligt. Allt för att slöjden ska överleva i krigets skugga.

Hemslöjd 6/2015.

Nu tar tjejerna plats i framsätet

En gång var kvinnorna troféer att erövras av motorburna män. Men raggarkulturens könsroller förändras.

Expressen 2015-07-04.

7 491 meter till jämställdhet

Sohaila Hamidi ska bestiga Afghanistans högsta berg. Men den 7 491 meter höga toppen är bara en språngbräda mot expeditionens egentliga målsättning. Jämställdhet.

Expressen 2015-06-27.

”Prata med oss, inte om oss”

Intervju med Zeliha Dagli och Banar Sabet om fundamentalism och feminism i förorten.

Amnesty Press 3/2015.

Högsäsong i operafabriken

När större delen av befolkningen tar semester inleds sommarscenernas högsäsong. Repliker ska memoreras, orkesterstycken repeteras och rekvisita snickras.

Ping 2015-06-11.

Kabul Zoo – djurparken som har sett allt

Under den sovjetiska ockupationen träffades akvariet av en granat. Under inbördeskriget åts djuren upp av hungriga fundamentalister. Men varje gång krutröken skingrats har Kabul Zoo återigen slagit upp portarna.

Re:Public #35.

Överhettade paradisöar

Ingenstans är vattnet klarare eller sanden vitare än på Perhentian. Men både global uppvärmning och lokal överexploatering slår hårt mot de undersköna öarna utanför Malaysias östkust.

Vagabond 2/2015.

Ett sargat lands landslag

Afghanistan är krigstrött. I en nation som letar efter en identitet bortom våldet har de tidigare kolonialherrarnas tidsfördriv cricket vuxit fram till en enande faktor.

Arbetaren 8/2015.

Frihetsfabrikken

I en sengesal på et misjonssykehus i Antigua inngikk en gruppe unge funksjonshemmede en pakt om å hjelpe andre som dem selv.

Handikapnytt 2/2015.

På Doña Mercedes bakgård

En boulevard i staden La Campa, Honduras, bär numera en krukmakares namn.

Hemslöjd 1/2015.

Usikker fremtid for jenteskoler 

Nazyullah (9) er en av de heldige som får gå på skole i Afghanistan. Men nå frykter mange jenter i Afghanistan at skolene deres kan bli stengt.

Aftenposten Junior 2015-01-20.

 

Tur och retur

Najib var fyra år när familjen flydde talibanerna. Efter 20 år i Helsingborg har han beslutat återvända till Afghanistan.

Faktum nr 147, 2014.

Indonesiens bortglömda pärla

Resereportage från vulkansjön Samosir.

OmVärlden 7/2014.

Shariapolisen – moralens väktare

Acehs kvinnliga shariapolis ska spåra och straffa den mänskliga synden.

OmVärlden 6/2014.

Militärens man mot ”Jakartas Obama”

16 år efter Suhartos blodiga diktatur avskaffades står Indonesien inför ett vägval.

Svenska Dagbladet 2014-06-07.

Krossade drömmar och slaveri

Qatar mångmiljardsatsar inför herrfotbolls-VM 2022. Men migrantarbetarna som reser till Gulfstaten möts av slavliknande förhållanden och livsfarliga arbetsplatser.

OmVärlden 5/2014.

Saknade planet ett nationellt trauma

I Malaysia är MH370:s försvinnande en olöst gåta, ett politiskt slagträ och ett nationellt trauma.

Svenska Dagbladet 2014-04-28.

Kolla – helt köldknäppt

I Jakutsk är medeltemperaturen runt minus 40 grader under vintermånaderna, men ofta faller kvicksilvret ned till minus 60.

Expressen 2014-01-12.

På minerad mark

På arbetstid försvarar hon terroranklagade utlänningar, på fritiden företräder hon fängslade unga flickor. Amerikanska Kimberly Motley är Afghanistans mest fruktade jurist.

Jusektidningen 9/2013

Den tredje krigsmakten

Mitt under brinnande inbördeskrig försöker Syriens kurdiska minoritet att bygga en framtid.

Fokus 2013-11-29.

Nepal försöker rädda demokratin

För några år sedan vädrade Nepal morgonluft. Men gamla motsättningar har resulterat i politisk handlingsförlamning. I dag går ett splittrat Nepal till val för att försöka rädda den unga, och bräckliga, demokratin.

Svenska Dagbladet 2013-11-19

Kabuls homosexuella lever i ständig skräck

Sexuella relationer mellan män är olagliga och samkönade relationer har ingen plats i den officiella berättelsen om Afghanistan.

Svenska Dagbladet 2013-08-18.

”Jag är mycket friare här i fängelset än jag var i hans hus”

I Afghanistan fängslas kvinnor för ”moraliska brott”.

Expressen 2013-06-02.

Per-Oves sista resa

En 21 år gammal mordgåta finner sin lösning i Papuas djungler.

Filter April/maj 2013.

”Förut var det här vattnet klart”

När Ok Tedi-gruvan i Papua Nya Guinea öppnade 1984 utlovades lokalbefolkningen infrastruktur och arbetstillfällen. De fick en social och ekologisk katastrof.

Arbetaren 9/2013.

Hårdrockare lever farligt i Afghanistan

I Afghanistan är hårdrock fortfarande farligt. Någonting medlemmarna i District Unknown fått lära sig den hårda vägen.

Upsala Nya Tidning 2013-02-17.

Muslimer jagas bort med våld

I västra Burma sätts den muslimska minoriteten rohingya i koncentrationsläger.

Sydsvenskan 2013-02-10.

Information instead of arrows

A new generation of West Papuan refugees are discarding guerilla tactics  in favor of international networking and information efforts.

Jakarta Post 2013-01-07.

Världen innanför vändkretsen

När Andersberg öppnade för inflyttning 1973 sågs området som en del av det nya, moderna Sverige. I dag är Gävlestadsdelen stämplad som ett ”utanförskapsområde”.

Arbetaren 45/2012.

Vägen från lastning till lossning

Yrket långtradarchaffis befinner sig mitt uppe i en generationsväxling där gamla fördomar kommer på skam.

Arbetaren 38/2012.

Sydeuropeisk fattigdom i Mehedeby

Stenkastning mot tältläger där det bor barn, lokalbefolkning som bildar medborgargarden och hundratals utblottade bulgarer som inte kan ta sig hem.

Arbetaren 36/2012.

En skrämmande studie i mytbildning

”Undrar vad ni skulle tycka om mig om ni fick veta att jag gjort någonting riktigt grovt?”

Dala-Demokraten 2012-08-14.

Offentlig konst mot alla odds

En liten grupp gatukonstnärer målar politiska budskap på Kabuls fasader. Shamsia Hassani är en av dem.

Dala-Demokraten 2012-08-13.

Mästaren besökte Hagenfesten

Tranströmer om livet, poesin och politiken.

Dala-Demokraten 2012-08-04.

De bortglömda barnen

Den kalla vintern har skördat minst 28 barns liv i Kabuls internflyktingläger.

ETC 2012-03-30.

A land of concrete pitches and fragile dreams

Cricket has established itself as the war-torn country’s No1 sport.

The Guardian 2012-03-22.

Att hanka sig fram i Kabul

Kriget är inte det största problemet. Inte heller den rekordkalla vintern. Istället fruktar Kabuls invånare fattigdomen.

Arbetaren 12/2012.

Håll käften och sjung

Historien om Dixie chicks är berättelsen om USA:s 2000-tal.

Stockholms Fria Tidning 2008-03-08.

Billigt sydafrikanskt vin slår mot arbetarna

Systembolaget lovar schyssta villkor – men pressar samtidigt vinpriset till bristningsgränsen. Hos sydafrikanska storproducenten Leeuwenkuil fifflas det med löner för fattiga lantarbetare. Hittills har ingen sydafrikansk leverantör stoppats för brott mot de etiska reglerna.

Arbetet 26/2019.

Arbetare osynliga i utrikesbevakningen

80 procent av världens sysselsatta är arbetare. Utan dessa 2,6 miljarder människor skulle samhället stanna. Ändå är de nästan helt osynliga i svenska dagstidningars utrikesbevakning, visar Arbetet Globals genomgång.

Arbetet 2018-10-05.

Livsfarliga arbetsvillkor som turistattraktion

Röken svider i ögonen och bränner i lungorna. Rori hostar när han hackar loss det gula svavlet. Vulkanen som är hans arbetsplats ser ut som porten till helvetet. Och framför porten står turister i gasmask och knäpper selfies.

Arbetet 28/2018.

Kriminaliteten minskas inte av hårdare straff

Kriminalitet påverkar vårt samhälle. Men hur vi bygger samhället påverkar också kriminaliteten. Hårdare straff går hem hos väljarna men riskerar att skymma frågans fördelningspolitiska dimension.

Dala-Demokraten 2018-05-29.

Här dog 1 134 – först då öppnade världen ögonen

Asma såg taket kollapsa över kollegorna. Johora släpades i håret ut ur rasmassorna. Shirin var bara 13 år då hennes ögon och luftvägar fylldes av betongdamm. Fem år har gått sedan textil­ fabriken Rana Plaza, i utkanten av huvudstaden Dhaka, rasade samman och 1 134 människor dog.

Arbetet 14/2018.

Spelet om Nordens guld

Illegal bärnstensbrytning föröder oersättliga naturvärden i Ukraina. Vinsterna försörjer kriminella nätverk och korrupta politiker. Sveriges Natur reste till Rivne för att dokumentera den smutsiga jakten på Nordens guld.

Sveriges Natur 1/2018.

Skjut, gräv, tig

”Våga vägra varg.” ”Skjut, gräv, tig.” ”Svensk natur är härlig – utan inplanterad varg.” Sveriges Natur begav sig ut i jakt på rovdjurshatet – och hittade politiskt missnöje, en konspirationsteori och en myndighet som instruerar sina anställda att mörka den illegala jaktens omfattning.

Sveriges Natur 1/2018.

Surfar mot friheten

Sumi, 14, och Jahanara, 13, brukade sälja kokta ägg till turisterna på världens längsta strand. Men nu är de i stället de första flickorna i Bangladesh som lärt sig surfa.

Kamratposten 3/2018.

Rohingyer vittnar om våldtäkt som vapen

Fler än 500 000 rohingyer har flytt till grannlandet Bangladesh undan den burmesiska arméns våld. När TT besöker flyktinglägren i Teknaf vittnar unga män om påkar, knivar och kulor. Mot unga kvinnor användes ett annat vapen – systematiska våldtäkter.

TT  2017-10-19.

Lerans skönhet och sorg

I Bangladesh bor 27 miljoner människor i lerhus. Att bygga i lera är nästan helt klimatneutralt och på senare år har byggbranschen fått upp ögonen för materialet. Men på ön Moheshkhali drömmer de flesta om tegel. För även om lerhusen är hållbara så håller de inte så bra.

Hemslöjd 5/2017.

På flykt undan terrorn i Burma

I lägren i Kutupalong i Bangladesh vittnar flyktingar om hur burmesisk militär använt mord, tortyr och våldtäkter för att fördriva den muslimska minoriteten rohingya.

Amnesty Press 3/2017.

43 byggföretag använde bluffbolag

Byggnadsarbetaren kan avslöja att ett fyrtiotal svenska byggföretag betalat fakturor till det falska bemanningsföretaget DMM Entreprenad, som tvättat pengar i ”närmast industriell omfattning”.

Byggnadsarbetaren 11/2017.

Han bygger ditt semesterparadis

Thailändska Phuket är en av svenskarnas stora semesterfavoriter. Men hotellen där vi bor byggs av burmesiska migrantarbetare med usla löner och livsfarliga arbetsvillkor.

Byggnadsarbetaren 10/2017.

Allra blåaste blå

Drömmarna om blått har en våldsam historia. Vi följer de indigoindränkta trådarna till Laos där färgbaden spetsas med whisky.

Hemslöjd 3/2017.

Being the Anomaly

”Occasionally we are greeted as champions. Other times as vultures. Both are equally wrong and equally painful.”

Sveriges Radio, Journalism 3.0 2017-04-13

Ekobrott för miljoner på Nya Karolinska

Skandalerna har avlöst varandra på Nya Karolinska. Nu kan Byggnadsarbetaren avslöja en omfattande ekobrottshärva där åtta män sitter häktade.

Byggnadsarbetaren 4/2017.

”Deportationerna är meningslösa”

EU:s utlämningsavtal med Afghanistan har lagt grunden för massutvisningar till ett av världens farligaste länder. Men de flesta kommer tvingas fly igen, säger migrationsforskaren Liza Schuster.

Blank Spot Project 2017-03-08.

Dammar hotar livet längs Mekong

Mekong är ett av världens rikaste skevatten och föder omkring
60 miljoner människor. Men livet längs Sydostasiens längsta flod förändras snabbt när storskaliga dammprojekt slår sönder traditionella försörjningsstrukturer.

Hufvudstadsbladet 2017-02-20.

Massgraven växer i Medelhavet

Under 2016 miste 5 022 yktingar sina liv i Medelhavets vågor. Motsvarande siffra för 2015 var 3 771. Trots att betydligt färre försöker göra den livsfarliga båtresan till Europa är det fler som dör. Dagens ETC reste till Libyens havsgräns för att ta reda på varför.

Dagens ETC 2017-02-01.

”Det är inte värt det om barnen far illa”

Pierre Esbjörnsson vaknade av smällen. Hans bil brann och elden hotade att sprida sig till huset där döttrarna sov. På fasaden hade någon sprejmålat en nazistisk symbol. Nu har den förre glasarbetaren slutat som kommunalråd.

Byggnadsarbetaren 1/2017.

De ensamkommande

Förra året sökte 20 000 afghanska barn och ungdomar asyl i Sverige. Men många av dem kommer inte från det krigshärjade Afghanistan utan från Iran – en av Mellanösterns stabilaste nationer. Café reste dit för att få svar på frågan: Vad är det Mahmoud, Vahid, Hossein och de andra flyr ifrån?

Café december 2016.

Domedagsvalvet

Jordens befolkning växer. Klimatet blir allt varmare. 75 procent av den biologiska mångfalden inom jordbruket är borta. Vår matförsörjning står inför en till synes olöslig ekvation. Djupt inne i Arktis permafrost döljer sig ett försök till lösning.

Sveriges Natur 5/2016.

Phen Chanthou i Phnom Penh syr våra kläder

Textilindustrin är motorn som får Kambodjas ekonomiska hjul att snurra. Men de kläder som säljs billigt i väst har en mänsklig kostnad.

Hufvudstadsbladet 2016-12-05.

Kambodjas bönder pressas av sockerjättar

Sedan år 2010 har 770 000 kambodjaner drabbats av markstölder av
stora sockerproducenter. Människorättsorganisationer lägger skulden på en korrupt regim. Men även på EU för att ha givit denna regim särskilda handelsförmåner.

Svenska Dagbladet 2016-12-03.

 

Billig vård lockar äldre svenskar till Thailand

Många länder sneglar på att upphandla äldre­ omsorg i låglöneländer som Thailand. Men medan politikerna letar lösningar tar svenska pensionä­ rer saken i egna händer.
– Jag vet att jag absolut inte får det bättre på ett ålderdomshem i Sverige för samma peng, säger 81-­åriga Karin Örnekrans.

Göteborgs-Posten 2016-11-27.

Råttor tar strid mot landminor

Pol Pot ska ha kallat landminan den perfekta soldaten. Under tre decenniers krig placerade olika fraktioner ut oräkneliga av dessa dolda dödsfällor i Kambodjas jord. Fem miljoner av dem beräknas fortfarande ligga kvar. Minröjning är dyrt, tidskrävande och farligt, men Kambodja har ett nytt vapen i kampen mot minorna – råttor.

Svenska Dagbladet 2016-10-27.

Thailand på sin vakt mot nya bombdåd

I augusti skakades de thailändska turistorterna Hua Hin och Phuket av koordinerade bombdåd. Lokala näringsidkare vittnar om att turisterna har flytt, men Heidi Myllys från Kervo övervägde aldrig att ställa in sin semester.

Hufvudstadsbladet 2016-09-08.

Uppror och pengar delar Irans hiphop

Hiphop är stort i Iran. Stort och förbjudet. Regimkritiska rappare har fängslats och många har gått i landsflykt. Samtidigt har det uppstått en kommersiell hiphop, utan samhällsengagerade drag, som tycks accepteras av det religiösa styret.

Svenska Dagbladet 2016-09-08.

Drömmen om EU slutade i mardröm

Förra året sökte 23 480 ensamkommande afghanska barn asyl i Sverige. Många av dem hade bott hela sina liv i Iran.

Svenska Dagbladet 2016-08-15.

Protest via fest og ballade

Mere end halvdelen af Irans befolkning er under 25 år – og utilfredsheden ulmer i landet, hvor både alkohol, vestlig musik og selfies unge tørklæde er forbudt.

Udvikling 4/2016.

Ekonomisk kris slår knut på persiska mattor

Den mytomspunna persiska mattan har flertusenåriga anor. Tillverkningen försörjer två miljoner iranier men inhemsk lågkonjunktur och utländsk konkurrens har slagit hårt mot näringen.

Svenska Dagbladet 2016-07-23.

Oljan som ekonomiskt och politiskt vapen

Lyfta oljesanktioner ger Irans religiösa regim en chans att stärka statsfinanserna. Men det svarta guldet är också ett vapen i en pågående konflikt med Saudiarabien, där stridslinjerna är såväl religiösa som geopolitiska.

Svenska Dagbladet 2016-06-24.

Försvunnen sedan 2012

Den 15 december 2012 stoppades Sombath Somphones bil av polis i Laos huvudstad Vientiane. Sedan dess har ingen sett honom.

Amnesty Press 4/2016.

De stickande männens ö

På ön Taquile i Titicacasjön är stickning ett mandomsprov. Det ska vara riktigt tätt och vackert. Annars kanske man inte blir gift.

Hemslöjd 3/2016.

Tähdeksi väkivallan varjossa

Vanhoilliset afgaanit haluavat eroon television laulukilpailusta, jota puoli kansaa katsoo. Tuotantoyhtiö Moby ei aio antaa periksi.

Kehitys 2/2016.

 

Vi behöver en invasion av skolor och sjukhus

Som 20-åring drev Malalai Joya en underjordisk skola för flickor i ett Afghanistan styrt av talibaner. På besök i Sverige berättade ”Afghanistans modigaste kvinna” om vad som driver henne att riskera allt.

Amnesty Press 2/2016.

Domedagsvalvet

Ris från Filippinerna och fröer från Nigeria – välkommen till mänsklighetens backup-hårddisk.

Expressen 2016-05-04.

Sångerna som skär i talibanernas öron

Idol-tävlingen Afghan Star är ett modigt steg mot demokrati.

Fokus 2016-04-06.

Längst ned i kokainets näringskedja

Ingenstans i världen odlas det så mycket koka som i peruanska Vrae.

OmVärlden 2015-12-02.

Byborna som slåss för Amazonas

Urfolket shipibo tar strid mot timmermaffian i peruanska Amazonas.

Amnesty Press 4/2015.

Han som inte ville snickra

Masoud Abdul Baqi vill sprida sin kunskap om Afghanistans uråldriga träsnideri vidare till så många som möjligt. Allt för att slöjden ska överleva i krigets skugga.

Hemslöjd 6/2015.

Nu tar tjejerna plats i framsätet

En gång var kvinnorna troféer att erövras av motorburna män. Men raggarkulturens könsroller förändras.

Expressen 2015-07-04.

7 491 meter till jämställdhet

Sohaila Hamidi ska bestiga Afghanistans högsta berg. Men den 7 491 meter höga toppen är bara en språngbräda mot expeditionens egentliga målsättning. Jämställdhet.

Expressen 2015-06-27.

”Prata med oss, inte om oss”

Intervju med Zeliha Dagli och Banar Sabet om fundamentalism och feminism i förorten.

Amnesty Press 3/2015.

Högsäsong i operafabriken

När större delen av befolkningen tar semester inleds sommarscenernas högsäsong. Repliker ska memoreras, orkesterstycken repeteras och rekvisita snickras.

Ping 2015-06-11.

Kabul Zoo – djurparken som har sett allt

Under den sovjetiska ockupationen träffades akvariet av en granat. Under inbördeskriget åts djuren upp av hungriga fundamentalister. Men varje gång krutröken skingrats har Kabul Zoo återigen slagit upp portarna.

Re:Public #35.

Överhettade paradisöar

Ingenstans är vattnet klarare eller sanden vitare än på Perhentian. Men både global uppvärmning och lokal överexploatering slår hårt mot de undersköna öarna utanför Malaysias östkust.

Vagabond 2/2015.

Ett sargat lands landslag

Afghanistan är krigstrött. I en nation som letar efter en identitet bortom våldet har de tidigare kolonialherrarnas tidsfördriv cricket vuxit fram till en enande faktor.

Arbetaren 8/2015.

Frihetsfabrikken

I en sengesal på et misjonssykehus i Antigua inngikk en gruppe unge funksjonshemmede en pakt om å hjelpe andre som dem selv.

Handikapnytt 2/2015.

På Doña Mercedes bakgård

En boulevard i staden La Campa, Honduras, bär numera en krukmakares namn.

Hemslöjd 1/2015.

Usikker fremtid for jenteskoler 

Nazyullah (9) er en av de heldige som får gå på skole i Afghanistan. Men nå frykter mange jenter i Afghanistan at skolene deres kan bli stengt.

Aftenposten Junior 2015-01-20.

 

Tur och retur

Najib var fyra år när familjen flydde talibanerna. Efter 20 år i Helsingborg har han beslutat återvända till Afghanistan.

Faktum nr 147, 2014.

Indonesiens bortglömda pärla

Resereportage från vulkansjön Samosir.

OmVärlden 7/2014.

Shariapolisen – moralens väktare

Acehs kvinnliga shariapolis ska spåra och straffa den mänskliga synden.

OmVärlden 6/2014.

Militärens man mot ”Jakartas Obama”

16 år efter Suhartos blodiga diktatur avskaffades står Indonesien inför ett vägval.

Svenska Dagbladet 2014-06-07.

Krossade drömmar och slaveri

Qatar mångmiljardsatsar inför herrfotbolls-VM 2022. Men migrantarbetarna som reser till Gulfstaten möts av slavliknande förhållanden och livsfarliga arbetsplatser.

OmVärlden 5/2014.

Saknade planet ett nationellt trauma

I Malaysia är MH370:s försvinnande en olöst gåta, ett politiskt slagträ och ett nationellt trauma.

Svenska Dagbladet 2014-04-28.

Kolla – helt köldknäppt

I Jakutsk är medeltemperaturen runt minus 40 grader under vintermånaderna, men ofta faller kvicksilvret ned till minus 60.

Expressen 2014-01-12.

På minerad mark

På arbetstid försvarar hon terroranklagade utlänningar, på fritiden företräder hon fängslade unga flickor. Amerikanska Kimberly Motley är Afghanistans mest fruktade jurist.

Jusektidningen 9/2013

Den tredje krigsmakten

Mitt under brinnande inbördeskrig försöker Syriens kurdiska minoritet att bygga en framtid.

Fokus 2013-11-29.

Nepal försöker rädda demokratin

För några år sedan vädrade Nepal morgonluft. Men gamla motsättningar har resulterat i politisk handlingsförlamning. I dag går ett splittrat Nepal till val för att försöka rädda den unga, och bräckliga, demokratin.

Svenska Dagbladet 2013-11-19

Kabuls homosexuella lever i ständig skräck

Sexuella relationer mellan män är olagliga och samkönade relationer har ingen plats i den officiella berättelsen om Afghanistan.

Svenska Dagbladet 2013-08-18.

”Jag är mycket friare här i fängelset än jag var i hans hus”

I Afghanistan fängslas kvinnor för ”moraliska brott”.

Expressen 2013-06-02.

Per-Oves sista resa

En 21 år gammal mordgåta finner sin lösning i Papuas djungler.

Filter April/maj 2013.

”Förut var det här vattnet klart”

När Ok Tedi-gruvan i Papua Nya Guinea öppnade 1984 utlovades lokalbefolkningen infrastruktur och arbetstillfällen. De fick en social och ekologisk katastrof.

Arbetaren 9/2013.

Hårdrockare lever farligt i Afghanistan

I Afghanistan är hårdrock fortfarande farligt. Någonting medlemmarna i District Unknown fått lära sig den hårda vägen.

Upsala Nya Tidning 2013-02-17.

Muslimer jagas bort med våld

I västra Burma sätts den muslimska minoriteten rohingya i koncentrationsläger.

Sydsvenskan 2013-02-10.

Information instead of arrows

A new generation of West Papuan refugees are discarding guerilla tactics  in favor of international networking and information efforts.

Jakarta Post 2013-01-07.

Världen innanför vändkretsen

När Andersberg öppnade för inflyttning 1973 sågs området som en del av det nya, moderna Sverige. I dag är Gävlestadsdelen stämplad som ett ”utanförskapsområde”.

Arbetaren 45/2012.

Vägen från lastning till lossning

Yrket långtradarchaffis befinner sig mitt uppe i en generationsväxling där gamla fördomar kommer på skam.

Arbetaren 38/2012.

Sydeuropeisk fattigdom i Mehedeby

Stenkastning mot tältläger där det bor barn, lokalbefolkning som bildar medborgargarden och hundratals utblottade bulgarer som inte kan ta sig hem.

Arbetaren 36/2012.

En skrämmande studie i mytbildning

”Undrar vad ni skulle tycka om mig om ni fick veta att jag gjort någonting riktigt grovt?”

Dala-Demokraten 2012-08-14.

Offentlig konst mot alla odds

En liten grupp gatukonstnärer målar politiska budskap på Kabuls fasader. Shamsia Hassani är en av dem.

Dala-Demokraten 2012-08-13.

Mästaren besökte Hagenfesten

Tranströmer om livet, poesin och politiken.

Dala-Demokraten 2012-08-04.

De bortglömda barnen

Den kalla vintern har skördat minst 28 barns liv i Kabuls internflyktingläger.

ETC 2012-03-30.

A land of concrete pitches and fragile dreams

Cricket has established itself as the war-torn country’s No1 sport.

The Guardian 2012-03-22.

Att hanka sig fram i Kabul

Kriget är inte det största problemet. Inte heller den rekordkalla vintern. Istället fruktar Kabuls invånare fattigdomen.

Arbetaren 12/2012.

Håll käften och sjung

Historien om Dixie chicks är berättelsen om USA:s 2000-tal.

Stockholms Fria Tidning 2008-03-08.